Avusturya vizesi Avusturya’ya turistik ya da eğitim gibi herhangi bir amaç doğrultusunda ziyarette bulunacak kişilerin mutlaka alması gereken bir izin ya da belge olarak ele alınabilir. Pek çok kişi yurt dışına seyahat etmek istese de, vizeler hakkında yeterli bilgiye sahip olmaması hayallerini ertelemesine yol açmaktadır.
Eğer siz de yurt dışına çıkmak istiyor ancak bu noktada nasıl bir yol izlemeniz gerektiğini bilmiyorsanız, vizenin neden istendiği ve ne gibi çeşitlerinin olduğu hakkında bilgi sahibi olmak kafa karışıklığınızın giderilmesini sağlayacaktır.
Vize, yurt dışına yapılacak olan seyahatler için gidilmek istenen ülkenin talep etmesi doğrultusunda alınması gereken izin belgesidir. Vize almak için öncelikle konsolosluklar aracı ile başvuruda bulunmak gerekir. Vize kontrolü havalimanlarında ve sınır kapılarında yapılır. Eğer girmek istediğiniz ülkenin talep ettiği vizenizde herhangi bir problem var ise, ülkeye girişiniz mümkün olmayacaktır.
Avusturya’ya yapılacak seyahatler için vize istenmektedir. Bunun yanı sıra seyahat amacına göre alınabilecek olan birçok farkı vize çeşidi olduğunu da dile getirmek gerekir.
C Tipi (Kısa Süreli) Vize
Schengen adı ile de anılan C tipi yanı kısa süreli Avusturya vizesi, 180 gün içerisinde 90 gün ile sınırlı olan seyahatler için uygun olan vize çeşididir. Turistik, ticari, aile ziyareti ya da kültürel etkinlikler amacı ile gerçekleştirilecek olan Avusturya gezileri için C tipi vize uygun ve yeterli olacaktır. Bu vize tipi kar amacı gütmeyen seyahatler için kullanılabilir.
Turistik Vize
Avusturya vizesi turistik 90 gün ile sınırlı olan turistik geziler için uygun görülen vize türüdür. Turistik vizeye planlanan seyahat tarihinden en erken 3 ay, en geç 4 hafta öncesinde başvurulması gerekmektedir. Turistik vize Avusturya’ya yalnızca turizm amacı ile seyahat eden turistler için uygundur. Bu vize ile Avusturya’ya giden turistlerin herhangi bir işe girerek çalışması söz konusu ya da mümkün değildir.
Ticari Vize
İş toplantıları, iş ile ilgili fuarlar ve konferanslar, sözleşme için yapılan toplantılar gibi iş amacı ile yapılmakta olan seyahatler için ticari vize alınması gerekir. 6 ay içerisinde 90 günlük seyahatler için verilen ticari vize için yapılan başvuruya davet mektubunun eklenmesi gerekir. Davet mektubu iş yapılacak olan firmalar tarafından gönderilebilir. Bunun yanı sıra fuar veya konferansa katılım belgeleri de davet mektubu sayılmaktadır.
Aile, Akraba, Arkadaş Ziyareti Vizesi
Eğer Avusturya’da aileniz, akrabanız ya da arkadaşınız yaşıyorsa ve onu ziyaret etmek amacı ile gidiyorsanız ziyaret vizesi uygun görülecektir. Seyahat amaçlı Avusturya vizesi için istenen belgeler arasında ziyaret edeceğiniz kişinin davet yazısı bulunmaktadır. Ziyaret vizesinin toplam süresinin ise 3 ay olduğu bilinmektedir.
Kısa Süreli Öğrenim ve Staj Vizesi
Kısa süreli öğrenim ya da Erasmus vizesi olarak da bilinen bu vize, üniversiteler arasında gerçekleşen iş birliğine dahil olan öğrenciler ya da personeller için uygun görülen vize çeşididir. Diğer vize türleri gibi 180 gün içerisinde 90 günü aşmayacak şekilde kullanılması gerekmektedir. Bu vize için başvuru esnasında Avusturya’da ve Türkiye’de iş birliği içerisinde olan üniversitelerden yazılı belge almak gerekmektedir. Bu vize Avusturya öğrenci vizesi olarak da anılmaktadır.
D Tipi (Uzun Süreli) Vize
D tipi yani uzun süreli vize 6 aydan daha fazla Avusturya’da kalmak ya da yerleşmek isteyen T.C. vatandaşlarının alması gereken vize türüdür. Avusturya vize türleri arasında bulunan D tipi yani uzun süreli vize için kültürel uyum, yeterli dil ve çalışma şartları gibi kriterler de dikkate alınmaktadır.