1. Anasayfa
  2. Avustralya Rehberi

Avustralya İklim Özellikleri

Avustralya İklim Özellikleri
0

Avustralya iklimi nedir sorusu bir kıta ülkesi olduğundan tek bir yanıt içermemektedir. Avustralya iklimi genel çerçevede sıcak ve ılıman olarak tanımlanmaktadır. Kıtanın yaklaşık olarak üçte biri gibi bir alanda tropik ve ılıman bir iklim hakimken kıtanın güneydoğu kıyıları ve Tazmanya bölgesi soğuk iklim özelliklerine sahiptir. Büyük bir coğrafyaya yayılan topraklarında bazı şehirlerde sıcaklıklar sıfırın altına düşerken bazı şehirlerinde 15-20 derece aralığında sıcaklıklar görülebilmektedir.

Avustralya, Güney Yarım Kürede yer alan sekiz eyaletten oluşmuş bir kıta ülkesidir. Okyanusya kıtasının büyük bir bölümünü kaplayan ülke Hint Okyanusu ve Büyük Okyanus arasında yer alır. Okyanuslara olan kıyılarıyla dünyanın en iyi plajlarını da barındıran ülke, ada kıta olarak da adlandırılmaktadır. Dünya’da toprak genişliği olarak 7. sırada yer alması çeşitli iklimlerin görülmesine neden olmuştur. Güneydoğu ve güneybatı bölgelerini dağlık alanlar oluştururken kuzeydoğusunda tropik yağmur ormanları, merkezinde ise kurak düzlük araziler bulunmaktadır.

Avustralya İklim Bölgeleri

Avustralya mevsim çeşitliliği içinde ılıman bölgede Güney Avustralya’nın güneydoğu bölgesinde bulunan Victoria ve Yeni Güney Galler’in kıyı kesimleri yer almaktadır. Tropik bölgede ise üç farklı iklim alanı bulunmaktadır. Ekvatoral alan Bathurst ve Merlville adalarının uç taraflarıdır. Tropik alanda Kimberley bölgesi ve Carpentaria Körfezi’nin güneyinde yer alan kara parçaları bulunur. Alt tropik alanda ise Queensland sahili boyunca Cairns’ten gelen kıyılar bulunmaktadır. Ülke Güney Yarım Küre’de yer aldığından kuzey bölgeleri daha sıcakken orta kesimleri tropikal iklime, güney kesimleri ise Antarktika etkisiyle soğuk havaya sahiptir.

Avustralya İkliminin Bitki Örtüsü

Avustralya‘nın iklimi farklı türden hava koşullarına sahip olduğundan ülke zengin bir bitki örtüsü çeşitliliğine sahiptir. Toprak yapıları da farklı ve fazla olan ülkenin merkez ve batı bölgelerinde yaylalar ve taşlı ve kumlu yapıya sahip büyük çöller bulunurken, güney kesimlerinde devasa platolar ve düz toprak parçaları yer almaktadır. Çöl bölgelerinde ormanlık alanlar yerine drenaj kısırlığından kaynaklı olarak fundalıklar görülmektedir. Kıyı bölgelerine doğru yağış miktarı artmaktadır.

Bu yazımızı da beğenebilirsiniz;  Avustralya’da Diş Hekimliği Okumak
Avustralya iklim ozellikleri2
Avustralya İklim Özellikleri

Buna bağlı olarak da kısa çalılıklar yerini gür orman yapısına bırakmaktadır. Ülkenin kuzeydoğu kıyılarında tropikal iklim hakim olduğundan bu kesimlerde çam ve palmiyeler yoğun olarak yer kaplamaktadır. Ülkenin yağış alan bölgelerinde coğrafyasına özgü olarak okaliptüs ve akasya ormanları geniş bir yer kaplamaktadır. Ülkede çöl bölgeleri dışında kalan alanlarda ağaçsız toprak yok denecek kadar azdır.

Türkiye ve Avustralya Arasındaki Mevsim Farklılıkları

Türkiye, Kuzey Yarım Küre’de yer alan bir ülke olduğundan yaz mevsimini haziran, temmuz ve ağustos aylarında yaşamaktadır. Avustralya iklim haritası Güney Yarım Küre koşullarını içerdiğinden ülkede yaz mevsimi aralık, ocak ve şubat aylarında yaşanmaktadır. Sonbahar Türkiye’den farklı olarak mart, nisan ve mayıs ayında yaşanırken kış mevsimi hazirandan ağustosa kadar sürmektedir. Tropikal iklim Türkiye’de görülmezken Avustralya’nın orta kuşağında tropikal iklim hakimdir. Avustralya’nın bazı bölgelerinde ekvatoral iklim görülürken Türkiye orta kuşak ülkesi olduğundan bu iklim tipi görülmez.

Avustralya’da Kış Yaşanır mı?

Avustralya kış mevsimini haziran-ağustos aylarında yaşamaktadır. Bölgelere göre değişiklik göstermekle birlikte kış sıcaklıkları 6-22 derece arasında ölçüme sahiptir. Güney bölgelerinde ülkenin geri kalanına göre kış koşulları biraz daha sert özelliklere sahip olsa da Avustralya’da kış mevsimi keyifli geçmektedir. Thredbo, Mount Beller ve Perisher Valley bölgelerindeki kayak merkezlerinde ülkenin bir kesimi kayak yaparken kuzey kesimlerinde yaşayan insanlar plajın, denizin ve sıcağın keyfini çıkarabilmektedir. Avustralya soğuk mu sorusu ülke her bir yanından denizlerle çevrili olduğundan sıkça sorulan bir soru olsa da iç bölgelerindeki karasal alanlarda ve Antarktika’ya yakın güney kesiminde kış sıcaklıkları eksi beş dereceye kadar düşebilmektedir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir