Yurtdışında yüksek lisans yapmak özellikle global anlamda iş olanaklarından yararlanmak için çok yararlı olabilir. Günümüzde sadece lisans mezuniyeti kariyer hedefleyenler için yeterli olmadığından yüksek lisans şartı da çoğu işte aranıyor. Aynı zamanda akademik kariyer isteyenler için de yurtdışında yüksek lisans önemli avantajlar sunuyor.
Yüksek Lisans Ne Zaman Yapılır?
Yurtdışında yüksek lisans yapmak için herhangi bir yaş sınırı yoktur. Başka bir deyişle istediğiniz zaman yüksek lisansınızı yapabilirsiniz. Yüksek lisansınızı yaparken en önemli kriter kendinizi buna hazır hissetmenizdir. Çünkü yüksek lisans bir konu üzerinde uzmanlaşmayı gerektirir. Bu bakımdan da uzmanlık beceriniz için doğru alan tercihinde bulunmalısınız.
Yüksek Lisans Yapmak İçin Gerekenler Neler?
Yurtdışında yüksek lisans yapmak Türkiye’deki uygulamalardan biraz farklıdır. Türkiye’de yüksek lisans yapmak için öncelikle ALES’e girilmesi gerekmektedir. Eğer devlet üniversitelerinde yüksek lisans yapacaksanız ALES’ten alınan puana göre ayrılan kontenjan sıralamasına girmelisiniz. Ayrıca çoğu bölüm yabancı dil şartı da talep etmektedir. Bunun için de YDS veya YÖKDİL gibi sınavlara girerek dil puanı almalısınız. Bunların yanında lisans mezuniyet ortalamanız da etkilidir. Üçüncünün toplam ortalaması alarak başvuru için ayrılan kontenjan kadar sıralama yapılmaktadır. Bazı bölümlerde sözlü mülakat ve giriş sınavı da ayrıca yapılabilir.
Yurtdışında ise bu durum ALES’e ihtiyaç duyulmadan yapılmaktadır. Lisans mezuniyet notunuz ise önemlidir. Bunun yanında yabancı dil yeterliliği de talep edilmektedir. Ancak örneğin Almanya gibi ülkelerdeki üniversiteler yabancı diliniz yeterli değilse 1 yıl yeterlilik sınavına girmeniz için öğrenci statüsü verebilmektedir. Bu süre kapsamında dil için hazırlık yaparsanız ve ilgili tarihte sınava girerek yeterli olan seviye puanını alırsınız. Yüksek lisans için istenen dil yeterliliği genel olarak C1 – C2 seviyesidir. Bunun altında dil puanınız bulunuyorsa yüksek lisansa başlayamazsınız.
Çoğu üniversite global anlamda İngilizce eğitim sunmaktadır. Bunun yanında o ülkenin resmi diline yönelik programlar da mevcuttur. Örneğin Fransa’da yüksek lisans olarak pek çok bölüm Fransızca eğitim vermektedir. Doğru olan da o ülkenin resmi dili ile eğitim almanızdır. Eğer İngilizce üzerinden eğitim almak istiyorsanız tercihen resmi dili İngilizce olan bir ülkede yüksek lisans yapmalısınız.
Yüksek Lisans Başvurusu Nasıl Yapılır?
Yurtdışında, Türkiye’de olduğu gibi tek bir merkezden yüksek lisans programlarına yönelik başvuru tarihleri ve kontenjanları açıklanmaz. Yurtdışında her üniversitenin kabul tarihleri vardır ve belirlediği kriterler de buna göre değişkenlik gösterebilir.
Öncelikle yurtdışında yüksek lisans yapmak istediğiniz ülkeyi belirlemesiniz. Sonrasında ise mezuniyet alanınıza yönelik kabul veren üniversiteleri tespit etmelisiniz. Alanınızla ilgili olan bölümlere yüksek lisans başvuru yapabilirsiniz. Örneğin tıp çıkışlı değilseniz tıpla ilgili bölümlere başvuru yapamazsınız.
Bölümünüzü ve üniversitenizi bulduktan sonra;
- 1 adet niyet mektubu (Neden yüksek lisans yapmak istediğinizi açıklayan)
- Lise ve lisans diplomalarının transkript edilmiş hali (yeminli tercüman tarafından)
- Güncel fotoğraf
- Tavsiye mektubu (bölümden bir hocanızdan almalısınız)
- Dil bilginizi gösteren belge ile başvuru yapabilirsiniz.
Talep edilen belgeler her üniversiteye göre değişebilir. Eğer başvurunuz sonrasında kabul alırsanız bu sefer de gideceğiniz ülke Türk vatandaşlarından vize istiyorsa vize başvurusu yapmanız gerekecek.
Üniversiteden kabul aldıktan sonra konsolosluk vize konusunda zorluk çıkarmayacaktır.
Yüksek Lisans Maliyeti Nedir?
Yurtdışında pek çok ülkede yıllık belirlenmiş bedeller ile yüksek lisans yapabilirsiniz. Çünkü yüksek lisans geleceğe dönük önemli bir adım olarak görülür ve karşılığı talep edilir. Fakat Almanya gibi ülkeler son derece düşük yıllık harç bedelleri talep eder ve bu türden ülkelerde ortalama yıllık 1000 – 2000 Euro ile yüksek lisans yapabilirsiniz.